Wystawcy Travel and Taste 2017

Sery Ślesińskie

Informacje o Wystawcy

Sery Ślesińskie ze Spiżarni Hrabiny Potulickiej to dojrzewające sery podpuszczkowe wytwarzane zgodnie z tradycją ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, bez użycia konserwantów oraz sztucznych barwników. Warzymy je w małej serowarni, a wybornego smaku nabierają leżakując w zabytkowych piwnicach folwarku w Ślesinie k. Nakła nad Notecią. Sekretem ich smaku jest mleko. Pochodzi ono od naszych krów, hodowanych zgodnie z tradycją przy zachowaniu wysokich standardów żywienia. Dzięki temu idealnie nadaje się ono do warzenia serów, które zachwycają delikatnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Nasze sery można jeść już po kilku dniach leżakowania. Są one wówczas miękkie i trochę wilgotne. Mają biały lub delikatnie kremowy kolor i już wtedy trudno im się oprzeć . Dłuższe leżakowanie sprawia, że sery stają się zwarte i bardziej suche, nabierając jednocześnie ostrzejszego smaku i zapachu.

  Wytwórca: Gospodarstwo Rolne Ślesin Ul. Dworcowa 35 89-121 Ślesin www.facebook.com/seryslesinskie www.spizarniahrabiny.pl tel. +48 785-880-763 e-mail: kontakt@spizarniahrabiny.pl