Nie tylko pizza i pasta – włoska kuchnia zachwyca wieloma wyjątkowymi specjałami, które mogą posmakować każdemu. Zobacz, co spróbować we Włoszech podczas swoich wakacyjnych wojaży!
Pizza Napoletana – Kampania
Kampania to jeden z najbardziej urokliwych regionów, który słynie z pięknego wybrzeża Amalfi położonego nad Morzem Tyrreńskim, często wybieranego na wakacje we Włoszech. Tam również wznosi się krater wulkanu Wezuwiusza i znajduje się słynne miasto Neapol.
Podczas pobytu w tym regionie we Włoszech koniecznie trzeba spróbować przyrządzanej tam Pizzy Napoletana. Jest to cienka, mająca kilka milimetrów pizza wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu, która okraszona jest sosem pomidorowym, mozzarellą oraz listkami bazylii.
Saltimbocca alla Romana – Lacjum
Lacjum to popularny wśród turystów region znajdujący się w centralnej części Włoszech i to tam znajduje się Rzym – stolica kraju. Co spróbować na wakacjach spędzonych w tym miejscu?
Klasycznym przysmakiem Lacjum jest Saltimbocca alla Romana, czyli cienki sznycel cielęcy, który podawany jest z plastrem szynki parmeńskiej oraz szałwią.
Lasagne Bolognese – Emilia-Romagna
Region Emilia-Romagna we Włoszech rozciąga się od wybrzeży Morza Adriatyckiego aż do podnóża Apeninów. Jego stolicą jest Bolonia, która słynie ze wspaniałej kuchni.
Tradycyjną potrawą, którą warto wypróbować w tym regionie, jest Lasagne Bolognese, określana również jako lasagne al forno, czyli lasagna z piekarnika. To wyśmienita potrawa składająca się z płatów makaronu przekładanego mielonym mięsem, sosem beszamelowym i warzywami. Przyrządzana jest z różnymi rodzajami mięs, w tym z mięsem wieprzowym, drobiowym, a także z łososiem i w wersji wegetariańskiej.
Cannoli i Arancini – Sycylia
Sycylia jest największą wyspą znajdującą się na Morzu Śródziemnym, która położona jest w kierunku południowym od Półwyspu Apenińskiego. Niezwykle popularna wśród turystów oferuje wiele przepięknych widoków i zabytków, a także zachwyca swoją lokalną kuchnią.
Warto zasmakować tutaj w Arancini – smażonych kulkach ryżowych, które faszerowane są mięsem mielonym i groszkiem albo innymi składnikami, na przykład mozzarellą, grzybami albo wątróbką.
Z kolei na deser warto wybrać Cannoli, czyli smażone rurki z nadzieniem z sera ricotta, które podawane są z różnymi dodatkami, na przykład owocami kandyzowanymi, kakao czy orzeszkami pistacjowymi.
Tiramisu – Wenecja
Wenecja jest malowniczym miastem będącym stolicą regionu Wenecja Euganejska. Zachwyca swoją wyjątkową architekturą, ponieważ tutejsze domy wybudowane zostały przy kanałach, a także tramwajami wodnymi, gondolami i karnawałem weneckim.
Klasyczną potrawą tego regionu, której warto posmakować na placu św. Marka, jest wyśmienity deser Tiramisu składający się z biszkoptów nasączanych espresso, kremu z sera mascarpone, jajek i cukru. Przed zaserwowaniem jest on posypywany kakaowym proszkiem.